Een verdere individualisering van de pensioenen zal desastreus uitpakken. Deze vrees uiten de koepelorganisaties van gepensioneerden KNVG en NVOG na het vrijdag vastgestelde advies van de Sociaal Economische Raad (SER) om het pensioenstelsel drastisch te hervormen.
Beide organisaties maken zich grote zorgen over het advies, dat wil kijken naar mogelijk verdere stappen op weg naar individualisering van de pensioenen. Daarbij zou iedereen een eigen pensioenpotje moeten gaan opbouwen. Dat ‘maatwerk’ is nodig omdat het bestaande collectieve systeem, met een gegarandeerde pensioenuitkering, niet meer te betalen is, stelt het adviesorgaan van vakbonden, werkgevers en onafhankelijke deskundigen.
,,Individualisering betekent dat mensen in de toekomst hun eigen pensioen moeten regelen door zelf te beleggen. Dat zal ongetwijfeld goed uitwerken voor mensen met een grote kennis van financiële aangelegenheden”, aldus de organisaties van gepensioneerden, ,,maar desastreus voor de mensen die deze kennis niet hebben. En dat zijn toch de meeste Nederlanders.”
Hervormingen pensioenen
Volgens de organisaties wordt ‘de kenmerkende Nederlandse solidariteit’ daarmee losgelaten; het elkaar steunen in goede en slechte tijden. ,,Het betekent ieder voor zich. Maar zo’n individualisering houdt grote risico’s in voor zowel jong als oud”, aldus de koepelorganisaties van gepensioneerden met 300.000 aangesloten leden.
KNVG en NVOG zijn niet tegen hervormingen, maar vinden het belangrijk dat de drie pijlers van het pensioen (verplichtstelling, collectiviteit en solidariteit) gehandhaafd blijven. Met kleine aanpassingen kan het huidige pensioenstelsel behouden blijven, vinden de organisaties van gepensioneerden.
Ook De Nederlandsche Bank (DNB) pleitte vrijdag voor aanpassing van het pensioenstelsel. DNB wees er daarbij op dat het voor lagere inkomens verstandig is om pensioen via de werkgever te blijven opbouwen. Maar hogere inkomens bouwen vaak via het fiscaal bevoordeelde werkgeverspensioen meer op dan nodig is om een goede oude dat te hebben.
Verder heeft DNB kritiek op de 'doorsneepremie', waarbij deelnemers van pensioenfondsen een vaste premie betalen, ongeacht het pensioenrecht dat ze daarmee opbouwen. Jongeren betalen daardoor relatief veel premie voor het pensioen dat ze opbouwen, ouderen relatief weinig. Als iemand z'n hele leven bij een werkgever pensioen opbouwt is dat niet zo'n probleem. Maar in de huidige meer flexibele arbeidsmarkt werkt dit systeem vaak in het nadeel van jongeren.
Lees ook: DNB: 'Beperk fiscaal voordelig pensioen voor hogere inkomens'
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl